Ostbrickeinspiration – Morbier och Tallegio

 

InstagramCapture_ffee031a-b894-4d74-aae4-ea51016dadaa_jpg

Vi firade en femtioåring häromhelgen, min kära bonusfar som är en riktig gourmet, så självklart hade vi en rejäl ostbricka på plats. Mamma hade fixat Morbier, Tallegio, och några kompisar till. Och så ett par mozzarella-bollar för säkerhets skull “ifall det inte skulle räcka” (ni ser ju att det kanske inte var så stor risk). Serverades till champagne-frukost. Helt ok sätt att starta dagen eller vad säger ni?

Morbier, längst till vänster, är en fransk ost gjord på komjölk som är lätt att känna igen på den grå randen av aska i mitten. Osten är som ung mild och nötig i smaken, men blir fylligare med tiden. Den bästa Morbiern kommer från franska alperna.

Taleggio, längst till höger, är en mjuk kittost som ursprungligen kommer från norra Italien. Även den är gjord på komjölk, i en fyrkantig form i storleken 1,7 kilo. Den är krämig och smältande i konsistensen och kan vara rätt skarp och salt i smaken. Passar bra med exempelvis körsbär och torra vita viner.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Hårdost, Mat och dryck, Mozzarella, Vardagsliv

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s