Minska matsvinnet – köp gammal ost!

Matsvinn är ett stort hållbarhetsproblem här i världen, och många artiklar har skrivits om hur mycket mat som slängs, såväl i hemmen som av mataffärerna. En del av anledningen är datummärkningen, som ibland kan vara ganska missvisande, inte minst när det gäller ost. Som bekant blir ju ost bara godare ju närmare bäst-före-datumet man kommer, och personligen tycker jag att många ostar blir som godast även senare (hoppas att jag inte får någon läsare matförgiftad nu, men sån är jag!). Har det blivit för mycket mögel, eller mögel över huvud taget på en ost som inte ska vara mögelost, så skär jag bara bort den biten, men resten av osten brukar inte påverkas.

Extra härligt tycker jag det är med butiker som rensar ut ostar med kort bäst-före-datum och sätter ner priset. Häromdagen skulle jag servera en ostbricka samma kväll och sprang på tre delikata ostar till riktigt bra pris: En ekologisk camembert för 15 kronor, samt en Gorgonzola och en blå brie för 10 kronor styck. Ungefär en tredjedel av originalpriset skulle jag tro, och de var ju inte ens förbi datumet utan precis på gränsen – ungefär lika länge som jag ändå skulle föredragit att spara dem hemma i kylen om jag köpt dem tidigare.

En trippel win-win-win för naturen, plånboken och smaklökarna!

WP_20150708_015

Ser ni hur den mogna Camemberten nästan rinner ur skalet… Mmmm…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Blåmögelost, Tips och tricks, Vitmögelost

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s